Jakie pikle wybrać do burgera? Zobacz
Zobacz, jakie pikle wybrać do burgera
2018-03-12 13:56:55 | BydgoszczWysokiej jakości, perfekcyjnie wysmażone mięso wołowe, chrupiąca bułka, cheddar, plaster cebuli, ketchup, musztarda – czy czegoś jeszcze potrzeba, aby stworzyć burger idealny? Jest jeszcze jeden kluczowy składnik, bez którego nie powstanie klasyczny, amerykański hamburger. Mowa oczywiście o piklach. Sprawdź, jak wybrać te odpowiednie.
Pikle to, mówiąc najogólniej, zamarynowane w occie kawałki warzyw. W przypadku burgerów nie chodzi jednak o dowolne warzywa: na myśli mamy ogórki – zanurzone w słodko-kwaśnej zalewie, o subtelnym smaku, miękkie i kruche zarazem. To właśnie one trafiają do hamburgerów w dobrych lokalach, takich jak Burger Park w Bydgoszczy. Gdzie można takie znaleźć? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci dokonać dobrego wyboru.
Ze sklepu czy samodzielnie przygotowane?
Jeżeli należysz do grona miłośników przygotowywania własnych przetworów, możesz spróbować samodzielnie stworzyć kilka słoiczków marynowanego specjału. Zadanie nie jest wyjątkowo trudne. Na kilka słoików potrzebujesz:
- ok. 2 kg dużych, twardych ogórków,
- ok. 2-3 łyżeczek soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki octu spirytusowego,
- ok. 700 ml wody,
- łyżeczki gorczycy.
Do burgerów najlepiej pasują pikle o łagodnym, lekko słodkawym smaku, dlatego zalewa do pikli może być „minimalistyczna”. Możesz ją również wzbogacić o kilka plastrów cebuli, a jeśli wolisz bardziej pikantną wersję – do każdego słoika dodać pół małej papryczki chili.
Ogórki pokrój w cienkie plastry, zasyp solą i pozostaw na kilka godzin. Następnie włóż je do wyparzonych i czystych słoików. Pozostałe składniki gotuj razem przez ok. 10 minut, a następnie zalej przygotowane wcześniej ogórki tak przygotowaną mieszanką. Zakręć słoiki, odwróć je denkiem do dołu (tak, aby wieczko zassało powietrze i zapewniło szczelność przetworowi). Pikle będą gotowe do spożycia po ok. 2 tygodniach.
Nie masz czasu, aby samodzielnie przygotować pikle tak dobre jak te, które wykorzystuje m.in. Burger Park w Bydgoszczy https://pizzaportal.pl/burger-park/bydgoszcz. W takim razie możesz się po nie udać do sklepu.
Na co zwrócić uwagę, wybierając pikle do burgerów w sklepie?
Najistotniejsza jest oczywiście jakość pikli, zainwestuj więc w te sprawdzonej i znanej Ci marki, a nie w produkty z „dolnej półki”. Pamiętaj również, że pikle różnią się od standardowych ogórków konserwowych. Choć są do nich zbliżone pod względem smaku i konsystencji, najczęściej są nieco słodsze i bardziej łagodne, a zamarynowanie ich w plasterkach zamiast w całości zmienia nieco teksturę.
Przyjrzyj się również składowi na opakowaniu. W dobrych restauracjach, takich jak Burger Park w Bydgoszczy, używa się pikli, które są konserwowane w naturalny sposób. Im krótsza zatem lista składników na etykiecie słoika, tym większa gwarancja, że produkt będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
I na koniec najważniejsze: kiedy pikle powinny trafić do hamburgera? Najlepiej je ułożyć na samym końcu, np. na burgerze oraz plastrze sera – wówczas idealnie dopełnią kompozycję i zapewnią amerykańskiej potrawie fenomenalny smak.